Vilande Bolag

Vad du behöver veta och göra

Ett företag kan genomgå olika faser under sin livscykel, och det är inte ovanligt att ägare ibland behöver sätta verksamheten på paus av olika anledningar. Att ha ett vilande bolag kräver fortfarande viss uppmärksamhet och ansvar. I denna artikel kommer vi att utforska vad du bör tänka på när du har ett vilande bolag och vad som fortfarande behöver skötas.

Om du äger ett aktiebolag som du för tillfället inte är aktiv i, kan det klassificeras som ett vilande bolag. Skatteverket definierar ett aktie- eller handelsbolag som vilande om det inte har några tillgångar eller skulder och inte har någon verksamhet. Bolagsverket däremot tar ingen hänsyn till om ett aktiebolag är vilande eller inte.

1. Registrera bolaget som vilande?

Om du som egenföretagare t.ex. behöver ansöka om a-kassa måste du registrera företaget som vilande. Bolaget måste då avregistreras för f-skatt, moms och som arbetsgivare hos Skatteverket. Det får därefter inte bedriva någon verksamhet. Du anger sedan att bolaget är vilande i inkomstdeklarationen, som alltså ändå måste lämnas in. Om du sedan vill starta igång igen måste du då göra nya ansökningar för f-skatt, moms och arbetsgivare.

2. Fortsätt att uppfylla de administrativa kraven

Även om du inte är aktiv i företaget, måste du fortfarande uppfylla de administrativa kraven som gäller för ditt bolag. Detta inkluderar att lämna in årsredovisningar, deklarationer och eventuella andra dokument som krävs av Skatteverket och Bolagsverket.

3. Se över kostnaderna

Att ha ett vilande bolag innebär ofta att det inte genererar någon inkomst. Om du vill undvika onödiga kostnader kan du överväga att minska dina utgifter genom att till exempel säga upp onödiga avtal, som hyresavtal eller abonnemang.

4. Behåll överblicken över ditt bolags ekonomi

Även om du inte är aktiv i företaget, är det viktigt att du fortfarande har kontroll över dess ekonomi. Se till att övervaka bankkonton, bokföring och skatteinbetalningar så att inget hamnar på efterkälken.

5. Tänk på företagets varumärke

Om du planerar att återuppta verksamheten i framtiden, är det viktigt att du behåller företagets varumärke och rykte. Det kan innebära att du fortsätter att betala för domännamn, webbhotell och andra online-tjänster.

6. Rådfråga experter vid behov

Ibland kan det vara förvirrande att hantera ett vilande bolag, särskilt om du inte är bekant med de administrativa kraven. I sådana fall kan det vara klokt att rådfråga en expert för att få den nödvändiga vägledningen.

7. Ta ställning till bolagets framtid

Slutligen är det viktigt att fundera på vad du vill göra med ditt bolag i framtiden. Vill du återuppta verksamheten eller överväger du att avveckla det? Detta kan påverka de beslut du behöver fatta när du hanterar det vilande bolaget.

Sammanfattningsvis är det viktigt att ha en plan när du har ett vilande bolag. Genom att följa de administrativa kraven och ta hand om företagets ekonomi kan du undvika onödiga problem och avgifter. Att vara välorganiserad och hålla en överblick över situationen är nyckeln till att säkerställa att ditt bolag förblir i god stånd under viloperioden och är redo att återupptas när du är redo.

Vilande bolag 299:-/mån

Om du inte vill bekymra dig om årsredovisningar, deklarationer, fakturor och annan administration för ditt bolag - låt Rebel Work ta hand om det åt dig! För endast 299 kr i månaden sköter vi om ditt vilande bolag, inklusive årsredovisningen. Och när det är dags att växla upp igen kan vi vara med dig på den resan också. Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig och berättar mer.

Du verkar ha missat att fylla i ditt förnamn
Du verkar ha missat att fylla i ditt efternamn
Du verkar ha missat att fylla i din mejladress
Du verkar ha missat att fylla i ditt telefonnummer
Skicka
Genom att skicka in kontaktformuläret godkänner du att vi sparar dina uppgifter.

Tack! Vi kommer snart att kontakta dig.

Vill du skapa ett konto till webbappen? I vår webbapp kan du redan nu börja tidsrapportera, fakturera och hantera utlägg utan kostnad.
bankid ikon
Skapa konto
Hoppsan! Någonting gick snett när formuläret skulle skickas in. Vänligen försök igen. Skicka oss gärna ett mejl till info@rebelwork.se om problemet kvarstår.

Kontakta oss

Fyll i dina uppgifter och ditt meddelande så svarar vi så snabbt vi kan.
Genom att skicka in kontaktformuläret godkänner du att vi sparar dina uppgifter.

Tack! Vi återkopplar så snart vi kan!

Hoppsan! Någonting gick snett när formuläret skulle skickas in. Vänligen försök igen. Skicka oss gärna ett mejl till info@rebelwork.se om problemet kvarstår.