Från Anställd till Egenkonsult

Att våga ta steget och starta eget aktiebolag

Att tänka på när man säger upp sig

När du har bestämt dig för att ta steget och starta eget som egenkonsult är det viktigt att hantera uppsägningen av din nuvarande anställning på ett professionellt sätt. Här är några viktiga punkter att tänka på:

1. Förbered dig mentalt

Innan du tar det slutgiltiga beslutet att säga upp dig, se till att du är mentalt redo för övergången till egenföretagande. Var säker på att du har tillräcklig motivation och engagemang för att driva ditt eget företag. Förvänta dig utmaningar och var beredd på att arbeta hårt för att nå framgång.

2. Ge tillräcklig varsel

Läs igenom din anställningskontrakt och kontrollera vilket varsel som krävs för att säga upp dig på ett korrekt sätt. Oftast är det standard att ge 1-3 månaders varsel, men detta kan variera beroende på din anställning och bransch. Se till att följa företagets riktlinjer och kommunicera din uppsägning skriftligen till din arbetsgivare i god tid.

3. Planera en professionell uppsägningsprocess

När du väljer att säga upp dig är det viktigt att vara professionell och respektfull gentemot dina arbetsgivare och kollegor. Boka ett möte med din närmaste chef och förklara ditt beslut på ett tydligt och ärligt sätt. Var beredd på att besvara frågor och diskutera eventuella övergångsplaner för att underlätta överlämnandet av arbetsuppgifter till någon annan.

4. Bevara ett gott arbetsförhållande

Även om du har bestämt dig för att lämna din anställning är det viktigt att behålla ett gott arbetsförhållande med dina tidigare arbetsgivare och kollegor. Ge en korrekt och professionell avslutning på ditt arbete, färdigställ projekt och erbjud dig att stötta vid behov under övergångsperioden. Ett positivt avslut kan hjälpa till att bevara ditt rykte och skapa möjligheter för framtida samarbeten.

5. Försäkra dig om en smidig övergång

Innan du lämnar din anställning, se till att du har en tydlig plan för övergången till att vara egenkonsult. Säkerställ att du har tillräcklig ekonomisk buffert och nödvändiga tillstånd eller tillstånd för att starta ditt eget företag. Skapa en plan för att marknadsföra dig själv och få uppdrag som egenkonsult, och dra nytta av ditt nätverk för att hitta möjliga kunder eller samarbetspartners.

Genom att vara väl förberedd och hantera uppsägningen på ett professionellt sätt kan du lämna din anställning med gott samvete och ge dig själv en stark start som egenkonsult i ditt eget aktiebolag.

Nästa artikel: Hitta uppdrag ›

Ta första steget

Påbörja din resa mot egenföretagande genom att kontakta oss via formuläret - så hör vi av oss och lägger upp en plan tillsammans.

Du verkar ha missat att fylla i ditt förnamn
Du verkar ha missat att fylla i ditt efternamn
Du verkar ha missat att fylla i din mejladress
Du verkar ha missat att fylla i ditt telefonnummer
Skicka
Genom att skicka in kontaktformuläret godkänner du att vi sparar dina uppgifter.

Tack! Vi kommer snart att kontakta dig.

Vill du skapa ett konto till webbappen? I vår webbapp kan du redan nu börja tidsrapportera, fakturera och hantera utlägg utan kostnad.
bankid ikon
Skapa konto
Hoppsan! Någonting gick snett när formuläret skulle skickas in. Vänligen försök igen. Skicka oss gärna ett mejl till info@rebelwork.se om problemet kvarstår.

Kontakta oss

Fyll i dina uppgifter och ditt meddelande så svarar vi så snabbt vi kan.
Genom att skicka in kontaktformuläret godkänner du att vi sparar dina uppgifter.

Tack! Vi återkopplar så snart vi kan!

Hoppsan! Någonting gick snett när formuläret skulle skickas in. Vänligen försök igen. Skicka oss gärna ett mejl till info@rebelwork.se om problemet kvarstår.